top of page
Fairy Lights

Nature vs nurture... epigenetica explica faptul ca suntem diferiti, iar uneori, pentru a ne vindeca sau pentru a avea o calitate buna a vietii, avem nevoie de asocierea unei terapii complementare tratamentului medicamentos.

 

Asta inseamna cu adevarat personalizarea tratamentului.

​

Dr. Andra Maria Orosan

Medic primar dermatolog

Se discuta din ce in ce mai mult despre importanta mediului in aparitia si persistenta diferitelor afectiuni. Ceea ce se banuia demult la nivel empiric, astazi stiinta a inceput sa demonstreze - faptul ca mediul ne influenteaza atat la nivel psihic cat si fizic.

​

Epigenetica este ramura geneticii care studiaza exact acest lucru: modul in care factorii de mediu influenteaza materialul, fizicul. Celulele, prin intermediul membrane bazale, preiau informatiile din mediul extracelular si le transmit nucleului, unde au loc o serie de modificari care ajuta celula sa faca fata schimbarilor aparute.

​

Unii pacienti, in ciuda tratamentelor noi, inovatoare nu raspund complet sau nu-si imbunatateasc suficient calitatea vietii. De ce? Pentru ca suntem diferiti si fiecare dintre noi vedem viata (inclusiv provocarile aduse de ea) prin filtrele noastre proprii, prin experienta noastra de viata si suntem diferiti inclusiv in raspunsul la tratamentele medicamentoase .

​

Aceste teorii inovatoare au facut ca si Academia Europeana de Dermatovenerologie sa adopte o declaratie in care se subliniaza importanta vindecarii pacientului, sau macar atingerea unei stari de bine. Se discuta modul in care se poate imbunatati calitatea vietii pacientilor dincolo de medicamente. Calitatea vietii legata de sanatate implica terapia standard la care se adauga alte aspecte ale vietii pacientului: social, relational, ceea ce implica un stress- pe de o parte legat de aspect (modul in care boala afecteaza aspectul fizic) dar si fara legatura cu boala (modul in care pacientul percepe mediul exterior). Exista, de exemplu, un studiu care arata ca pacientii cu psoriazis al scalpului si al mainilor, precum si cei cu artrita psoriazica au utilizat mai frecvent terapii minte corp, iar ca beneficiu suplimentar, s-a constatat ca acesti pacienti au avut un risc mai mic de supraponderabilitate si obezitate.

​

Poate hipnoza ajuta pacientii cu psoriazis si dermatita atopica? Raspunsul este „da”. De ce?

Psoriazisul si dermatita atopica sunt afectiuni psihofiziologice, adica sunt influentate de stres. Acesta actioneaza prin afectarea sistemului imun (datorita legaturii bidirectionale dintre creier si sistemul imun) si prin modificari epigenetice (care fac sa se exprime anumite gene care ulterior predispun la aparitia bolii). In plus, cele doua afectiuni se pot manifesta prin simptome subiective cum ar fi pruritul.

​

Sunt studii care arata ca hipnoza poate imbunatati imunitatea celulara, poate creste procentul de LT CD3+ si LT CD4+, poate mentine rspunsul proliferativ limfocitar la agenti mitogeni (in conditii de stres) si poate creste chemotactismul monocitelor. De asemenea, hipnoza poate face reversibile modificarile epigenetice, poate reduce stresul oxidativ intracelular si scade inflamatia cronica (este rezultatul unui studiu finantat de Institutul Natonal de Sanatate Mentala din USA).

​

Nenumarate studii au aratat reducerea pruritului, tulburarilor de somn si leziunilor de grataj prin hipnoterapie, scaderea utilizarii cremelor cu cortizon cu 60%, reducerea stresului si cresterea calitatii vietii pacientilor cu dermatita atopica la care, pe langa tratamentul local medicamentos s-au asociat sedinte de hipnoza.

​

Si in cazul psoriazisului sunt studii care arata ca pacientii care au folosit hipnoza au obtinut o imbunatatire semnificativa a leziunilor cutanate comparativ cu lotul martor. De asemenea, pacientii care au folosit tehnici de hipnoza in timpul sedintelor de fototerapie, au avut o rata de remisiune a leziunilor de 4 ori mai rapida decat cei care au facut doar fototerapie iar rata de remisiune a bolii a fost de 3,8 ori mai mare decat a celor care nu au utilizat hipnoza.

Stiinta a inceput sa demonstreze ca mediul ne influenteaza la nivel fizic si psihic si mai ales, a inceput sa inteleaga mecanismele prin care se produce aceasta afectare. Mediul inseamna tot ceea ce influenteaza celulele, de la substantele toxice la care ne expunem pana la gandurile noastre. Si atunci, stiind ca modul in care gandim ne afecteaza corpul fizic, cum putem sa schimbam modul in care gandim?

 

Hipnoza poate fi un raspuns (nu singurul, desigur). Ea poate constitui un pas mic, dar important catre a invata sa ne reprogramam subconstientul cu scopul ca gandurile si actiunile noastre sa fie in beneficiul corpului nostru fizic, pentru a eradica starea de boala si pentru a ne trai viata cu usurinta si bucurie!

bottom of page