« Înapoi

Tratamentul verucilor cu laserul Nd:YAG (1064nm)

Ce sunt verucile?

Verucile (cunoscute sub numele de “negi”) sunt date de un virus care se ia prin contactul cu o persoana sau cu o suprafata infectata. Conditia sa ne imbolnavim este sa avem o mica fisura, crapatura, solutie de continuitate la nivelul pielii. Din acest motiv ele apar mai frecvent la nivelul mainilor si al picioarelor (palme, periunghial, talpi).

Care este evolutia naturala a verucilor?

Verucile pot disparea de la sine (fara niciun tratament), pot ramane nemodificate timp indelungat sau se pot inmulti.

Care este tratamentul?

Datorita faptului ca ele pot involua spontan, se prefera efectuarea unui tratament cat mai putin agresiv, cu solutii locale care distrug chimic veruca (o ard) sau cu lasere ce nu distrug suprafata pielii. Tratamentele invazive care lasa rana (de exemplu electrocauterizarea) nu sunt recomandate.

De ce sa alegem laserul Nd:YAG?

  • este un tratament neinvaziv (nu se formeaza rana, laserul patrunde prin piele cum intra soarele prin fereastra), spre deosebire de solutiile aplicate local sau electrocauterizare.
  • sunt necesare doar 1-2 sedinte de tratament (uneori mai multe in cazul verucilor vechi sau a celor situate periunghial). In cazul solutiilor locale tratamentul trebuie facut zilnic 6-8 saptamani.
  • dupa efectuarea sedintei de tratament, se poate relua imediat orice fel de activitate.

Cum actioneaza laserul Nd:YAG?

Veruca reprezinta o aglomerare de celule infectate cu virusul HPV (tip 1 si 2), celule care se hranesc prin difuziune de la un vas situat in derm. Laserul tinteste acest vas si il coaguleaza, inchizandu-l. In felul acesta, veruca nemaiavand sursa de hrana, involueaza si dispare.

Cum se desfasoara tratamentul?

Tratamentul laser este dureros? Se dezinfecteaza locul, se aplica un strat de gel si apoi se elibereaza impulsul laser, care atunci cand intalneste tinta (hemoglobina - pigmentul ce da culoarea rosie a sangelui) se transforma in energie termica iar vasul este vaporizat. Exista o senzatie de arsura de foarte scurta durata (sub o secunda). Dupa tratament, nu exista nicio restrictie (se poate efectua orice fel de activitate).

Care sunt candidatii ideali?

  • orice persoana care doreste un tratament de scurta durata
  • persoanele care nu pot urma (din diferite motive) un tratament zilnic 1-1,5 luni.
  • persoanele la care tratamentele locale au foast ineficiente.
  • persoanele cu veruci periunghiale multiple, foarte dificil de tratat cu tratamentul classic.

« Înapoi