« Înapoi

Tratamentul venectaziilor (vase vizibile) cu laserul Cutera Xeo Nd:YAG

Care sunt cauzele aparitiei vinisoarelor vizibile (venectaziilor) la nivelul pielii?

La nivelul picioarelor, vinisoarele pot fi rezultatul:

  • unei deficiente mostenite ale elasticitatii peretilor vasului, ceea ce face ca vasul sa ramana destins si sa apara vizibil pe piele.
  • tratamentelor hormonale (anticonceptionale)
  • uneori, vasele vizibile sunt deschise de presiunea crescuta de la nivelul venelor subiacente (varice).
Varicele se pot mosteni, sau pot aparea dupa sarcina, ca urmare a presiunii exercitate de uterul gravid pe vasele din abdomenul inferior.
La nivelul fetei, vasele vizibile pot avea mai multe cauze:
  • anumite boli (rozacee, lupus eritematos)
  • aplicarea unor tratamente locale prelungite (dermatocorticoizi timp indelungat)
  • expunere indelungata la soare in special la persoanele cu pielea deschisa la culoare.

De ce sa folosim laserul Cutera Nd:Yag (1064nm)?

  • nu lasa urme vizibile pe piele (purpura)
  • penetreaza in profunzime
  • trateaza si persoane cu pielea inchisa la culoare (chiar si afro-americani)

Cum actioneaza laserul Nd:Yag in tratarea vinisoarelor vizibile?

Laserul elibereaza o raza avand o lungime de unda fixa, apartinand spectrului infrarosu (1064nm) care tinteste hemoglobina (constituentul sangelui care ii confera acestuia culoarea rosie). In momentul cand raza laser intalneste tinta, se transforma in energie termica (caldura) si vaporizeaza vasul. Uneori, vasul ramane vizibil timp de 1-1,5 luni, timp necesar organismlui sa indeparteze sangele coagulat. De aceea, rezultatul final se apreciaza la 2 luni.

Cate sedinte sunt necesare?

Pentru un vas dat, sunt necesare 1-2 sedinte, spatiate la 2 luni interval (cea de-a doua pentru efectuarea unor corecturi ce se impun, mai ales in cazul in care vasele de sange sunt ca o retea, ca o panza la nivelul pielii.

Sunt necesare investigatii inainte de tratament?

Daca exista senzatia de picioare grele la sfarsitul zilei, daca exista istoric in familie de varice, atunci este necesara o echografie doppler de vene superficiale si profunde ale membrelor inferioare pentru a stabili cea mai buna conduita terapeutica (se poate face tratament laser dar in asociere cu alte tratamente).

Este acest tratament dureros? Trebuie o pregatire speciala? Ce efecte secundare pot aparea?

Exista o senzatie de minim disconfort, ca o arsura, care este prezenta doar cand se elibereaza impulsul laser. Nu este necesara o pregatire speciala inainte de tratament. Este totusi bine sa nu fiti data cu crema si sa fiti proaspat epilata la nivelul zonei ce urmeaza a fi tratata.
Dupa terminarea tratamentului, pielea este rosie si usor umflata, efecte care dispar pana in ziua urmatoare. Pot aparea si vanatai, care se trateaza dar pot fi mai persistente. Suprafata pielii nu este afectata.
O luna posttratament trebuie evitata expunerea la soare (pentru a nu aparea pete), de aceea anotimpul rece este ideal pentru tratament. De asemenea, o luna trebuie evitat si masajul anticelulitic intens, precum si caldura locala (dusurile fierbinti).

« Înapoi