« Înapoi

Tratamentul rozaceei

Ce este rozaceea?

Rozaceea este o afectiune care se manifesta prin aparitia de flushing (inrosirea temporara), vase fine, papule sau pustule (poate fi uneori confundata cu acneea) la nivelul fetei (in special al obrajilor). Roseata fetei este accentuata de expunerea la temperature extreme, de consumul de alimente condimentate, bauturi fierbinti si alcool.
Se pare ca persoanele predispuse la rozacee au un nivel crescut de proteine antiinflamatorii (cateliciline) dar si al enzimei care cliveaza aceste proteine (serin proteaza) rezultand peptide proinflamatorii care sunt responsabile pentru toate fenomenele prezente in rozacee.

Cum se trateaza?

Rozaceea poate fi dificil de tratat, in special flushingul (episoadele de inrosire ale fetei).
Tratamentele topice dar si sistemice au un efect minim pe telangiectaziile deja formate, dar aceste vase fine de la nivelul fetei pot fi indepartate cu ajutorul laserelor vasculare si/sau luminii intens pulsate.
Tratamentele topice constau in aplicarea de creme cu metronidazol, acid azelaic sau benzoil peroxid, iar daca acestea nu functioneaza (tratamentul este insa de lunga durata, minim 2 luni) se poate face tratament sistemic cu tetracicline (care sunt antibiotice dar se utilizeaza in rozacee pentru efectul lor recunoascut antiinflamator). In cazurile grave se poate face tratament cu isotretinoin.
Ca si tratament temporar (eficace maxim 12 ore) este tartratul de brimonidina care realizeaza o vasoconstrictie importatanta a vaselor dilatate.
Tratamentul rinofimei se poate face cu ajutorul laserului CO2 sau prin electrocauterizare.
Foarte eficiente in tratarea flushing-ului si a rosetei difuze din rozacee sunt laserul vascular Genesis (Nd:Yag) in combinatie cu lumina inteligenta Limelight. Sunt studii care arata o ameliorare a flushing-ului cu 88%, a telangiectaziilor cu 82% dupa primul tratament si cu 91% dupa 2 tratamente, iar efectul dureaza cel putin 2 ani.

Cum actioneaza laserul Genesis si lumina inteligenta Limelight?

Atat laserul Genesis cat si lumina intens pulsata Limelight au ca tinta hemoglobina (pigmentul care da culoarea rosie a sangelui) din plexurile vasculare, distrugand astfel vasele dilatate (Genesisul actioneaza pe vasele mai profunde iar Limelightul pe cele mai superficiale, combinarea celor doua proceduri oferind rezultate mai bune si mai rapide decat fiecare procedura separat).
Cele 2 proceduri se pot asocia in aceeasi sedinta (primul Genesis, apoi Limelight).

Cum decurge o sedinta de tratament?

Mai intai se curata bine fata de impuritati, apoi se pun ochelarii protectori.
Se incepe cu laserul Genesis, prin miscari de glisare de-a lungul zonei de tratat (laserul nefiind in contact cu pielea, ci tinut la o distanta de aproximativ 2 cm de suprafata pielii, iar miscarea este destul de rapida). Scopul este incalzirea si inrosirea pielii. Ideal este sa eliberam 12-16.000 de pulsuri pentru toata fata.
O sedinta dureaza in jur de 30-40 de minute, procedura nu este dureroasa (se percepe o senzatie de caldura locala) si nu se face anestezie.
In aceeasi sedinta, dupa Genesis, pentru obtinerea unui rezultat cat mai bun si rapid, se face Limelight.
Procedura nu necesita anestezie, nu este dureroasa si implica contactul piesei cu pielea prin intermediul gelului de echografie. Dureaza aproximativ 20 de minute pentru toata fata.

Cum arata fata si cum trebuie sa procedam posttratament?

Fata este rosie, roseata care dispare in 1-2 ore. O luna dupa fiecare sedinta trebuie sa evitam expunerea la soare si sa folosim creme fotoprotectoare. Procedura nu necesita timp de refacere, fiind posibila continuarea activitatii zilnice.

Cate sedinte sunt necesare si cand se observa efectul?

Sunt necesare intre 4-6 sedinte (atat de Genesis cat si de Limelight), spatiate la 2-4 saptamani distanta, iar efectul incepe sa se vada dupa a doua sedinta.

« Înapoi