« Înapoi

Rezultatele infiltra?iilor cu PRP n artroza

Rezultatele infiltratiilor cu PRP in artroza - Dr. Andrei Ioan Bogdan
May 14, 2015 at 6:52am

In urma unor cercetari efectuate in America, s-a dovedit ca plasma bogata in trombocite, ajuta la vindecarea pacientilor care sufera de osteoartrita (artroza). Tratamentul cu aceasta plasma amelioreaza durerile si imbunatateste functiile genunchiului, iar 73% din pacientii care folosesc acest tratament prezinta o intarziere in avansarea bolii.

Sunt mai multe tipuri de tratament atunci cand vine vorba de osteoartrita, printre care si exercitiile fizice, controlul greutatii, antiinflamatoare cat si infiltratii cu cortizon (un antiinflamator), acid hialuronic (care este o procedura ce implica injectarea unui gel la nivelul genunchiului care asigura o lubefriere mai buna in interiorul acestuia).

Un tratament nou sunt aceste infiltratii cu plasma bogata in trombocite. Acest medicament este produs chiar din sangele pacientului, adaugand o concentratie mare de trombocite la nivelul genunchiului care ajuta cresterea cartilajului, ceea ce inseamna ca potentialul de vindecare este unul ridicat.

„Procedura crearii acestor injectii este urmatoarea: colectam sangele pacientului in care concentram trombocitele, dupa care injectam substanta rezultata in genunchiul pacientului intr-o forma mult mai concentrata. Acest lucru creste potentialul de crestere pentru cartilajul de la nivelul genunchiului, reparand tesutul daca este posibil, iar ulterior calmeaza simptomele orteoartritei si amelioreaza durerea.” a spus Brian Halpern, M.D., Hospital of special surgery, New York City, conducatorul studiului.

In unul din testele efectuate de medicii specialisti, pacientilor li s-a administrat fiecaruia cate 3 injectii cu aceasta plasma (aproximativ 6 ml) si au fost monitorizati timp de un an. S-au facut evaluari fizice la o saptamana dupa infiltratii, la 3 saptamani de la infiltratii, la sase saptamani iar ultima evaluare a avut loc la 12 luni. In tot acest timp s-au folosit masuratori in durerile suferite de pacient, in functionabilitatea genunchiului, cat si in abilitatea de a efectua anumite miscari pe care un om normal are nevoie sa le faca in traiul zilnic.

S-a efectuat evaluarea cartilajului de la nivelul genunchiului afectat la inceputul tratamentului si dupa un an, lucru care nu a mai fost facut intr-un stiudiu legat de plasma bogata in trombocite. Medicul care a citit rezultatele acestui test a spus ca rezultatele sunt uimitoare.

„Una din problemele care apar cand vine vorba despre studiile pe aceasta plasma, este ca accentul se pune pe durere si pe functionabilitatea genunchiului, dar chiar si atunci cand pacientii sunt legati la ochi, ei stiu ca li s-a aplicat un tratament la nivelul genunchiului, si din acest motiv apar interferente in astfel de studii. In schimb, in acest test in care putem evalua si felul in care arata cartilajul acelui pacient, ne dam seama cu exactitate daca acest tratament functioneaza sau nu.”

In timp ce studiile anterioare ne arata ca un pacient care sufera de osteoartrita pierde in jur de 5% de cartilaj pe an, investigatorii au descoperit ca un numar foarte mare de pacienti care folosesc tratamentul cu trombocite nu mai pierd deloc din cartilaj. „Genunchiul poate fi impartit in 3 compartimente, compartimentul medial, compartimentul lateral si compartimentul patelofemural. Daca ne uitam cu atentie la aceste 3 compartimente, lucru pe care noi l-am facut, in cel putin 73% din aceste cazuri nu s-a descoperit o avansare a artritei per compartiment, in decursul a unui an.”

Tratamentul cu trombocite, este de asemenea foarte folositor si in ameliorarea durerii, si in imbunatatirea functiunii genunchiului. Durerea a disparut in proportie de 41,7% in primele 6 luni si cu 55,9% intr-un an. Analizele legate de functionabilitatea genunchiului ne arata ca aceasta a fost imbunatatita cu 24,3% intr-un an.

„Intram intr-o era cu tratamente biologice care suna extraordinar de bine si unde iti poti folosi propriile celule pentru a ajuta la vindecarea altor celule bolnave, in locul folosirii unei substante artificiale.”

Osteoartrita care provoaca dureri si care creste rigiditatea genunchiului, afecteaza foarte multa lume pe tot globul (27 de milioane de americani, 33,6% din oamenii trecuti de 60 de ani) si este principalul vinovat pentru disabilitatile care apar de-a lungul unei vieti. Cu ajutorul acestui nou tratament, speram sa pasim in noua era care este promitatoare pentru pacientii care sufera de osteoartrita (artroza). Artroza se declanseaza in jurul varstei de 40 de ani.

« Înapoi