« Înapoi

Kids & Pets

Clinica BabyCutera

Dorinţa de a avea un animal de companie porneşte de cele mai multe ori de la copii, însă este recomandabil ca decizia să aparţină întregii familii, pentru că îngrijirea unui căţel implică responsabilitate şi efort. Aşadar, pentru început, ar fi bine să îi explicaţi copilului ce înseamnă să îngrijeşti un animal de companie, care este o fiinţă, nu o jucărie de pluş pe care să o arunci într-un colţ când te-ai plictisit de ea. Căţelul necesită atenţie zilnică, trebuie hrănit la ore fixe, plimbat, toaletat, activităţi de care nu se poate ocupa doar copilul, chiar dacă el este cel mai fervent susţinător al ideii de a adopta un câine. Pentru a lua o hotărâre în acest sens, este binevenită o şedinţă cu membrii familiei, în care vor fi ascultate toate părerile, pro sau contra. Ca părinţi, ne-am obişnuit să luăm zilnic decizii în locul copiilor noştri şi chiar dacă ei sunt destul de mari pentru a-şi expune ideile, uneori trecem peste părerile lor. Veţi fi uimiţi să constataţi de câtă maturitate poate da dovadă copilul când i se dă dreptul la opinie. Şedinţa de familie este un mijloc excelent de a-i arăta micuţului dumneavoastră că părerea lui contează, este ascultat şi este parte activă a familiei din care face parte.

Pentru a lua o hotărâre în acest sens, este binevenită o şedinţă cu membrii familiei, în care vor fi ascultate toate părerile, pro sau contra. Ca părinţi, ne-am obişnuit să luăm zilnic decizii în locul copiilor noştri şi chiar dacă ei sunt destul de mari pentru a-şi expune ideile, uneori trecem peste părerile lor. Veţi fi uimiţi să constataţi de câtă maturitate poate da dovadă copilul când i se dă dreptul la opinie. Şedinţa de familie este un mijloc excelent de a-i arăta micuţului dumneavoastră că părerea lui contează, este ascultat şi este parte activă a familiei din care face parte.

Odată luată decizia de a adopta un căţel, veţi vedea că îngrijirea lui merită din plin efortul.

Primul care se va schimba în bine va fi copilul. Prin grija pe care o va purta animalului de companie, cel mic va învăţa în primul rând ce este responsabilitatea. Va conştientiza faptul că o fiinţă depinde de el, şi astfel îngrijirea căţelului va intra într-o rutină pe care copilul o va îndeplini cu plăcere. Pe viitor se va obişnui să îşi asume responsabilităţi şi să fie perseverent în activităţile pe care le iniţiază.
Adeseori între copil şi animalul de companie se stabileşte un ataşament emoţional atâtde puternic, încât cei doi ajung să se înţeleagă din priviri. Darul vorbirii este specific uman, dar în compensaţie, un căţel poate exprima prin comportament o paletă întreagă de trăiri. Copilul dumneavoastră va învăţa în timp să recunoască nevoile prietenului lui necuvântător, va şti când acesta are nevoie să fie plimbat sau este bolnav. Legătura afectivă astfel creată are o importanţă deosebită în dezvoltarea ulterioară a micuţului dumneavoastră, pentru că el va deveni un adult responsabil, conectat cu cei din jur şi atent la nevoile lor.

Un copil timid şi introvertit, de exemplu, va învăţa de la animalul de companie să-şi exprime emoţiile, să empatizeze cu persoanele din jurul lui şi să socializeze. Va constata că lumea nu este un loc plin de pericole, ci un univers care merită să fie descoperit şi care te surprinde la tot pasul. De asemenea, un copil retras, care petrece mult timp în faţa calculatorului, va lega uşor o prietenie strânsă cu căţelul şi astfel nu va mai fi atât de izolat. Plimbările în parc sau joaca în aer liber îl vor determina pe cel mic să lege noi prietenii, cu copii având preocupări asemănătoare.

Dacă mai adăugăm la acest aspect faptul că şi dumneavoastră veţi câştiga un prieten care vă va oferi ataşament şi dragoste necondiţionată, vom căpăta tabloul complet al binefacerilor adoptării unui căţel de companie.Psiholog Luminiţa Muşat

« Înapoi